December 2019

December 17th, 2019

IMPORTANTA FACTORULUI PSIHIC IN RECUPERAREA PACIENTULUI

Reusita unui tratament va depinde intotdeauna de factorul psihic al pacientului. Cu cat acesta este mai optimist, mai increzator in fortele proprii si cu cat va participa mai mult la procesul de recuperare, cu atat si rezultatele vor fi mai vizibile si mai bune. Daca pacientul nu are un psihic bun, este lipsit de motivatie si descurajat de boala, recuperarea nu se va concretiza prin rezultate satisfacatoare. Fara cooperarea pacientului si a familiei acestuia, procedurile de recuperare au sanse reduse. Observatia de fiecare zi a aratat ca fara cooperarea psihica a bolnavului, fara participarea cat mai plenara a acestuia, actul de recuperare nu poate fi infaptuit.

A-ti ajusta modul de viata la o afectiune majora nu este un lucru simplu, insa factorul psihic in derularea efecienta a unui program de recuperarea este absolut important. Cei mai multi pacienti sunt depresivi, anxiosi, isi pierd rapid aderenta sociala, iar aceste lucruri sunt amplificate de faptul ca acestia, de cele mai multe ori sunt nevoiti sa nu mai lucreze un timp indelungat, sau chiar sa renunte definitiv la meseria anterioara bolii. Aceste aspecte trebuiesc corectate pentru ca pot constitui o frana in programul de recuperare.

Este foarte important ca pacientul sa fie constient ca reusita programului de recuperare depinde in totalitate de atitudinea pe care acesta o are fata de program, si cu cat va respecta mai in detaliu indicatiile din program, cu atat programul isi va atinge scopul.

Influenta factorului psihic in aparitia si dezvoltarea spre agravarea sau insanatosirea bolnavilor este considerabila. Influenta factorului psihic a fost recunoscut din toate timpurile si in toate specialitatile medicale. In actiunea de recuperare se incepe cu obtinerea increderii bolnavului si a cooperarii acestuia, pentru ca in orice proces recuperator, trebuie sa "lupte" doi: bolnavul trebuie sa lupte alaturi de terapeut, si desigur alaturi de familie. Terapeutul va stimula dorinta de vindecare, rezervandu-i totodata pacientului, satisfactia pentru participarea sa. Bolnavul trebuie sa inteleaga oportunitatea terapiei, sa fie convins ca in conditiile respectarii indicatiilor date, evolutia afectiunii sale va decurge in conditii bune.

Recuperarea cu ajutorul terapiei ocupationale

Terapia ocupationala este definita ca fiind "forma de tratament care foloseste activitati si metode specifice, pentru a dezvolta, ameliora sau reface capacitaatea de a desfasura activitatile necesare vietii individului, de a compensa disfunctii si de a diminua deficiente fizice". 

Terapia ocupationala este o profesie care ajuta o persoana cu incapacitate sa-si castige potentialul maxim pentru independenta si productivitate in propria viata; terapia ocupationala foloseste "activitati" pentru cresterea si restaurarea starii fizice si psihice ale unei persoane, la nivel functional, necesar vietii cotidiene.

Recuperarea prin terapie ocupationala urmareste sa dezvolte, sa amelioreze, sa sustina sau sa refaca abilitatile fizice pentru viata zilnica (ADL), pentru munca sau pentru activitati productive, pentru activitati de vacanta si distractie.

Terapia ocupationala dezvolta sau restaureaza performantele senzitivo-senzoriale, cognitive sau psihosociale. Identifica si faciliteaza angajarea pacientului in ocupatii sanatoase, lipsite de factori de risc.

Terapia ocupationala educa pacientul, precum si familia acestuia sau ingrijitorul sau alte persoane in scopul de a realiza interventiile posibile de asistare-ajutorare a pacientului.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

December 10th, 2019

TERAPIE OCUPATIONALA IN ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL 

In acest inceput de secol marcat de viteza si stres cotidian, accidentul vascular cerebral ajunge sa fie cauza de deces a 10% din populatia planetei. Potrivit statisticilor, in Moldova se inregistreaza cu 35% mai mult accidente vasculare cerebrale decat în restul Europei.

Ce este accidentul cerebral?

Accidentul vascular cerebral poate fi ischemic, produs prin blocarea aportului de sange intr-o artera cerebrala, ca urmare a trombozei sau emboliei sau poate fi hemoragic, prin ruperea unui vas cerebral cu apariţia hemoragiei.

Care sunt principalii factori de risc pentru accidentul cerebral?

 •  Hipertensiunea arteriala;
 •  Hipercolesterolemia;
 •  Diabetul zaharat;
 •  Obezitatea;
 •  Sedentarismul;
 •  Dieta si stilul de viata nesanatos;
 •  Consumul excesiv de alcool;
 •  Bolile cardiace;
 •  Stresul.

Ce este terapia ocupationala?

In urma accidentului vascular cerebral, pacientului i se instaleaza o hemiplegie contralaterala emisferei cerebrale afectate, care initial este flasca, iar ulterior spastica.

Programele actuale de recuperare integreaza terapia ocupationala ca procedura de sine statatoare. Terapia ocupationala este stiinta care se ocupa cu studiul si folosierea stiintifica masurabila a activitatilor pentru reducerea disfunctiei pacientului (Scoala de Terapie Ocupationala din Boston, 1924).

Federatia Interanationala a terapeutilor ocupationali vine sa completeze aceasta definitie, afirmand ca terapia ocupationala este profesia care se ocupa cu promovarea sanatatii si starii de bine prin intermediul ocupatiei. Scopul primar este de a permite indivizilor participarea la activitatile cotidiene.

Terapia ocupationala este o terapie functionala si o metoda activa de recuperare fizica si psihologica, ce urmareste adaptarea/readaptarea persoanei cu dizabilitati si cresterea gradului de independenta.

Terapia ocupationala dupa un accident vascular

Dupa un accident vascular cerebral, terapia ocupationala va debuta cu o atenta evaluare a pacientului, a prehensiunilor, a mersului, a desfasurarii ADL-urilor.

 - ADL – gestualitatile/indemanarile de baza ale unui individ folosite pentru derularea vietii cotidiene in mod independent; capacitatea de a-si putea realiza toate nevoile personale si cele legate de viata comunitara.

- ADL-urile se impart in Basic ADL (de baza) si IADL (activitati derulate pe baza deprinderilor motorii complexe)

Basic ADL sunt grupate in 4 categorii:

 • Autoingrijire: imbracare, toaleta, alimentare;
 • Mobilitate: mers, miscare in pat, transferul;
 • Comunicare: vorbire, scris, gestualitate;
 • Manipulare: clanta, sertar, robineti, chei etc.

IADL-urile sunt impartite in 5 categorii, in functie de domeniul in care se deruleaza:

 • Domeniul gospodaresc: cumparaturi, ingrijirea copiilor, curatarea casei;
 • Domeniul vietii comunitare: folosirea banilor, a cardurilor;
 • Domeniul sanatatii: medicamente, cunoasterea factorilor de risc;
 • Domeniul securitatii casei si a persoanei;
 • Manipularea obiectelor moderne: telefon, calculator, aparatura etc

Corectarea/invatarea acestor ADL-uri si IADL-uri fac parte din obiectivele terapiei ocupationale la pacientii cu hemiplegie post accident vascular cerebral, reprezentand refacerea si restabilirea independentei pacientului.

Urmatoarele obiective sunt reeducarea gestualitatii si a expresiei. Acestea presupun solicitarea pacientului in vederea compensarii deficitului de mobilitate si refacerea modalitatilor de expresie umane: vorbit, atitudine, comportament, activitate.

 • Se folosesc miscari globale pentru gestica, cu un efect stimulator pentru musculatura afectata dar si pentru psihic. In reeducarea expresiei pacientului este importanta incurajarea acestuia in a derula activitatile care ii fac placere si de a-l ajuta si readapta la acestea.
 • Folosirea mijloacelor ajutatoare pentru mers ADL (fotoliu rulant, carje, bastoane, orteze, proteze, sau diferite ustensile adaptate) si amenajarea mediului extern reprezinta un punct important al terapiei ocupationale. De aceea, terapeutul va comunica si va invata atat pacientul, cat si apartinatorii in ceea ce priveste prevenirea factorilor de risc, amenajarea locuintei (conform necesitatii bolnavului) si va readapta anturajul la cerintele pacientului.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

December 4th, 2019

EDUCAREA PACIENTULUI IN TERAPIA OCUPATIONALA

Terapeutul ocupational va educa pacientul pentru cele mai importante domenii cotidiene, incepand cu urmatoarele exemple si sfaturi:

        IMBRACAREA:

 • Pacientul este invatat sa foloseasca haine cu deschidere in fata, cu o marime mai mare daca este nevoie;
 • Inlocuirea nasturilor cu agatatoare sau fermoare;
 • Eliminarea sireturilor clasice si inlocuirea cu scai;
 • La imbracarea camasii pacientul va incepe intotdeauna cu mana bolnava, iar la dezbracare cu mana sanatoasa;
 • Pantalonii se vor imbraca punand piciorul sanatos la nivelul liniei mediane a corpului cu genunchiul flectat, iar piciorul bolnav se va pune cu ajutorul mainilor peste piciorul sanatos; de asemenea se incepe imbracatul cu membrul bolnav, iar dezbracatul cu membrul sanatos;
 • Pacientul este invatat sa foloseasca mijloace ajutatoare pentru incaltarea sosetelor si pantofilor.

        ALIMENTAREA

 • Farfuria se fixeaza pentru a nu aluneca de pe masa;
 • Se folosesc vase adanci sau boluri pentru a nu se imprastia alimentele;
 • Se ingroasa manerele tacamurilor astfel incat pacientul sa le poata cuprinde pentru a manca singur sau se fixeaza tacamul in palma, printr-o manseta;
 • Se folosesc cani cu maner in forma de T sau cu doua toarte; se poate folosi paiul;
 • Depozitarea veselei si alimentelor in bucatarie la un nivel mai jos, adaptat in functie de fiecare pacient.

         IGIENA PERSONALA

 • Pacientii sunt invatati sa foloseasca baia adaptata dupa nevoile lor;
 • Se prefera dusul, nu cada; in dus sa existe un covoras antiderapant si un scaunel;
 • Sapunul sa fie pus in recipient cu pompita pentru o utilizare mai usoara;
 • Se va folosi periuta de dinti electrica;
 • Se vor pune pe gresia din baie covorase antiderapante, iar pe pereti se vor monta suporturi si manere fixe.
 • WC-ul va fi adaptat cu un inaltator.

Pacientul este invatat sa realizeze toate transferurile, in pat dintr-o parte in alta, din pat in scaun si invers, din scaun pe wc si din culcat in sezut si apoi in ortostatism.

Pentru deprinderile motorii fine se utilizeaza diferite activitati si jocuri care solictita miscarile complexe ale mainii. Se poate merge de la simpla insirare a margelelor pe o ata pana la modelarea plastilinei, crosetat, brodat, tesut sau alte activitati care necesita indemanarea pacientului.

Proprioceptia se recupereaza prin terapia ocupationala cu ajutorul diferitelor structuri si suprafete pe care pacientul le va pipai initial cu ochii deschisi cu ambele maini, mergandu-se progresiv cu inchiderea ochilor si exceptand mana sanatoasa, pana cand acesta va recunoase o anumita structura cu mana hemiplegica, fara a-si folosi vazul. Pentru membrele inferioare sunt foarte practice structurile cu denivelari si cele care creeaza o presiune inegala in talpa la apasare, recrutandu-se proprioceptori.

Terapia ocupationala isi demonstreaza importanta in reabilitarea pacientului dupa un accident vascular cerebral, odata cu obtinerea nivelului maxim de independenta. Scopul final al terapiei ocupationale este cresterea calitatii vietii pacientului.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

December 2nd, 2019

INVITAȚIE

Asociația Obștească ”Homecare” vă invita la lansarea proiectului 

”Calitate și accesibilitate a serviciilor de îngrijiri medico-sociale la domiciliu în Republica Moldova 2019-2022” 

realizat  de către Caritas Republica Cehă, în parteneriat cu Asociația Obștească HOMECARE, Asociația Obștească Pro-Development, 

cu suportul financiar al Republicii Cehe, prin  Programul “Cooperare Cehă de Dezvoltare”.

     În prima săptămână din luna decembrie cadrul proiectului respectiv, va avea loc inaugurarea Centrului Medico-Social  “Sfânta Agata” orașul Ocnita.

Data si ora evenimentului:

04 Decembrie  2019, orele 12.00

Orașul Ocnița, str.Mihai Viteazu nr.48, Centrul Medico-Social  “Sfânta Agata”

 

Cu deosebită considerațiune,

Tamara ADAȘAN

Director AO HOMECARE

___________________________________________________________________________________________________________________________