April 2019

16 April 2019

COMUNICAT DE PRESĂ

La 19 Aprilie 2019, va avea loc lansarea proiectului ”Dezvoltarea serviciilor sociale comunitare și îmbunătățirea calității vieții persoanelor din rîndul categoriilor social-vulnerabile din comuna Roșietici, r-ul Florești” realizat de către Asociația Obsteașcă HOMECARE  în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială din Republica Moldova” , finanțat de către Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene.  

Scopul proiectului este îmbunătățirii calității vieții persoanelor social-vulnerabile din com. Roșietici, com. Ghindești, or. Ghindești  prin deschiderea înterprinderii sociale “Curățătoria Ecologică.”

Obiectivele Proiectului

  1. Instruirea în administrarea afacerilor sociale a femeilor din mediul rural,  prin organizarea unor cursuri specializate;
  2. Crearea  locurilor de muncă și a oportunităților de voluntariat pentru 6 femei din mediul rural cu risc de emigrare prin lansarea afacerii Curatatorie Ecologica şi facilitarea deschiderii activităților de generare venit  în localităţile de baştină ale beneficiarilor.

Serviciile  sociale comunitare prestate în cadrul proiectului:

- Curațarea, restaurarea și decontaminarea pernelor;

- Coaserea și schimbarea coșului de pernă;

- Curățarea și recondiționarea plapumelor umplute cu pene și puf.

La eveniment vor participa:

  • Reperezentant al Uniunii Europene 
  • Reprezentant al Fundației Est-Europene
  • Reperezentanți ai  Primăriei com Roșietici
  • Reprezentanți ai AO.HOMECARE
  • Beneficiari

Ora și localul desfășurării evenimentului: sat.Cenușa, r-ul Florești, str.Ștefan cel Mare, in incinta “Curatatoriei Ecologice”, ora 12.30

Informații la telefonul: 022 235-521

https://drive.google.com/file/d/1gAx-nsHdJ5epm_lKWxEwmOhkmjaH751_/view?u...

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

08 April 2019

SFATURI UTILE ÎN ÎNGRIJIREA PALIATIVĂ A BOLNAVULUI 

Ameliorarea durerilor

Din activitatea noastră zilnică noi știm că pacienții și aparținătorii se tem de dureri insuportabile. Noi dorim să vă ferim de această teamă. La capătul vieții durerile sunt un simptom pe care noi îl putem ameliora cel mai ușor. Există diferite medicamente care au efect singular sau în combinație cu alte medicamente.
În cazul în care înghițirea este greoaie, atunci se recomandă plasturii. Ca urmare nu vor mai fi necesare injecțiile. Injecțiile sunt neplăcute pentru pacient iar rudele nu îndrăznesc să le administreze.
 
Dacă se iau medicamente atunci cel mai important este: Să fie cu efect îndelungat și să fie preventive!
 
Nu trebuie să neglijăm durerile puternice, deoarece durerea se va amplifica și va fi mai rău iar terapia necesită medicamente tot mai puternice. Dacă vă temeți de analgezicele puternice trebuie să vă gândiți la faptul: Analgezicele puternice au originea în natură, ele sunt asemănătoare mesagerilor propriului corp pe care le produce împotriva durerii. Prin terapia durerii se produc efecte secundare precum constipație sau greață. Ambele se pot ameliora preventiv. Din păcate unele analgezice fac mai intensă oboseala datorată bolii. 
 
Totuși pacientul poate alege: Să suporte restul de durere până ce poate, sau să atenueze mai bine neplăcerea, dar să doarmă mai mult. Parțial se poate înlătura și cauza durerilor. În acest caz ajută înainte de toate psihoterapia intensivă (training de mișcare, drenaj limfatic sau gimnastică medicală). Alte posibilități tehnice împotriva durerilor pot fi radiațiile; foarte rar ajută operațiile sau chemoterapia.
 
Aparatele electrice, cateterele pentru durere sau pompele sunt foarte rar utilizate. Noi știm că ameliorarea optimă a durerii acasă este mai ușoară decât în spital. Căci pacienții se simt mai bine în mediul familiar; rudele sau prietenii sunt deseori prezenți acolo. Acești factori pot îmbunătăți starea de bine a acestora. Și medicii sau personalul de îngrijire pot intreprinde la domiciliu tot ceea ce este posibil împotriva durerii. În funcție de locul în care locuiți, medicamentele pe bază de morfină se pot procura greu. Dar dacă noi nu le căutăm, și nu încercăm să le procurăm, atunci nu va fi altfel. Dacă noi întrebăm și îndemnăm mereu să facem ceea ce este corect atunci putem să schimbăm încet raportul.
 

 Dureri amplificate 

Durerile amplificate sunt generate de anumite mișcări sau de operațiile de îngrijire. Ele sunt spontane și de durată scurtă și se vor trata separat. În acest scop se pretează un opioid cu efect rapid (”morfina”), dar pentru ca pacientul să fie protejat trebuie să stea în pat.
Injecția în venă va produce o ameliorare rapidă. Dacă există un tub de infuzie atunci un aparținător va putea să-i administreze medicamentul. Injecția în mușchi nu se mai recomandă astăzi. Cel mai simplu, rapid și sigur, medicamntele au efect dacă sunt administrate pe gură sau mucoasa nazală. Ca urmare durerile se vor ameliora în două minute. Din cauza efectului rapid și scurt acestea sunt mai bune decât morfina. Aparținătorii și pacienții pot să-l administreze ușor. Printr-o singură tabletă sau spray se pot evita internări nedorite în spital la sfârșitul duratei de viață. Mai înainte, farmacistul trebuia să prepare spray-ul la o dispoziție specială.
 
Acum există medicamente asemănătoare produse industrial. Candelele pe băț cu conținut de opioid sau pastilele au efect după 10 sau 30 de minute. Medicamentul pătrunde în sânge prin mucoasă; nu va fi preluat de către stomac, de aceea trebuie să fie supt și nicidecum înghițit. Apoi va avea un efect mai bun. Supozitoarele au un efect rapid dar ele sunt uneori neplăcute și incomode. Efectul picăturilor și tabletelor apare doar după o jumătate de oră sau oră. Foarte rapid de aplicat este spray-ul nazal, dar nu e deloc simplu de utilizat.
Recomandarea noastră: Dacă se știe că durerea se va produce imediat atunci medicamentele se vor lua la timp și preventiv. Dacă medicamentul nu are efect atunci contactați imediat medicul.
 
El poate să decidă dacă și cum trebuie mărită doza. Rugați medicul să noteze bine indicațiile pentru a nu crea nesiguranță. Foarte important: Dacă medicamentele pentru ameliorarea durerilor amplificate sunt necesare mai des atunci se va renunța temporar la medicația permanentă.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

01 April 2019

 
SFATURI UTILE ÎN ÎNGRIJIREA PALIATIVĂ A BOLNAVULUI 
 
Teama
 
Fiecare pacient are teamă în prag de moarte. Desigur aceasta nu afectează doar persoana care trebuie să plece. Dimpotrivă: Mult mai afectate sunt rudele. Problemele nedeclarate sau cele de cuplu pot amplifica incertitudinea și pot declanșa teamă. La aceasta se adaugă că, nimeni nu știe cu exactitate ce va veni și nici cum va decurge calea pentru fiecare dintre noi, greu sau ușor.
Noi putem înlătura unele temeri printr-o convorbire. Teama de durere sau suferință este inutilă. Căci fiecare medic are posibilitatea să o amelioreze pentru ca pacientul să nu se mai chinuie. Chiar și numai această certitudine, calmează pacientul și familia acestuia.
Teama că va rămâne singur pune pe gânduri mulți pacienți. Totuși și despre asta se poate vorbi și se poate oferi siguranță. Pentru a scuti rudele, serviciul de azil poate oferi mult ajutor acestora. Adeseori ajunge doar să fii acolo.
În afară de aceasta, medicamentele pot ajuta așa numitele declanșări de teamă. Acestea au efectul secundar că produc mai mult sau mai puțină oboseală.  Aceasta poate fi și un avantaj dacă se administrează seara, deoarece somnul va fi mai bun.
Aceste medicamente nu trebuie luate regulat ci pot fi luate doar la nevoie. Se recomandă precauție în cazul administrării mai îndelungate, unele medicamente pot crea dependență. Nu trebuie să vă temeți de dependință atunci când tabletele sunt administrate în ultimele luni de viață. Deoarece, cei mai mulți europeni au fost educați creștinește, trebuie să vă gândiți întotdeauna să purtați o discuție cu un pastor, chiar dacă în ultimii ani de viață înainte de îmbolnăvire contactul cu biserica nu a fost prea intensă.
 
Neliniștea
 
Neliniștea joacă un rol de simptom numai dacă pacienții nu mai sunt clar orientați, sau sunt abordabili doar limitat.
Neliniștea poate fi exprimată în mod diferit: Prin bâjbâire, prin schimbarea poziției în pat, gemete sau strigăte de ajutor. Este important să deosebim ce este deranjant pentru pacient și ce este stresant pentru aparținători și nu este perceput de către pacient. Poate fi foarte diferit ceea ce aparținătorii și pacienții gândesc despre aceleași simptome. Ceea ce este tolerat de către pacienți poate fi foarte stresant pentru rude. Deseori specialiștii cu experiență pot detecta acest lucru mult mai ușor și chiar explică când o rudă este implicată cu toate sentimentele sale în procesul de îngrijire.
În procesul normal de deces pe lângă teamă se poate declanșa deseori și neliniște. La unul, poziția mereu culcat poate deveni insuportabilă, la altul durerile pot conduce la agitație fizică. În plus există teama de necunoscut. Poate fi foarte dificil să se stabilească cauza corectă. Ceea ce ajută întotdeauna este afecțiunea, să vă luați timp și așteptați răbdător, eventual țineți mâna pacientului și povestiți cu liniștitor.
Îngrijitorii profesionali pot încerca să găsească cauza și să o înlăture. Dacă aceasta nu ajută se poate trata cu medicamente cu dozare crescătoare până când starea va fi suportabilă pentru toți. În acest mod nu va fi accelerat debutul morții. Dimpotrivă există multe cercetări care indică că printr-un control eficient al simptomelor se acordă nu numai o calitate mai bună a zilelor rămase ci va crește durata de viață.
Uneori neliniștea este semn al confuziei mentale. Este deosebit de greu pentru susținători. Chiar și aici este posibil tratamentul medicamentos. Din păcate numai pentru că o convorbire cu pacienții va fi tot mai dificilă.